Tuesday, February 3, 2009

Morning@kitchen

Kadang tak tau nk dibikin apa untuk sarapan pagi, nk makan berasaskan mee mcm dh boring, nak brunch sesuatu yang manis macam tak kena selera jadi aku cuba sesuatu yang ringkas tp yg penting ia tidak manis. Memandangkan stok roti pun ada..kita makan roti jer la pagi ni...nk sedap kita buh inti skit.









Nk citer pasal makan roti di pagi hari ni...senang jer. Roti ...tak yah buat..beli jer yg dh siap..tp aku suke roti roll gardenia..sbb bleh dipelbagaikan cara hidangan.Cicah air milo sejuk pun bes..itu kesukaan kakak la.

Roti John berkentang
Bab inti...
Secawan kentang dadu yg telah direbus
1/2 cawan udang cincang @ daging kisar @ isi ayam cincang
2 sdb campuran bawang besar + bawang putih cincang+sedikit halia
1 1/2 sdb serbuk kari daging + sedikit mintak untuk menumis
Sedikit daun sup/bawang dicincang + cilipadi(optional)

Bab membuatnya...
  • Tumisla bawang dulu..biar sedikit garing.
  • masukkan serbuk kari yg dibancuh sedikit air...biarkan agak kering sedikit
  • Masukkan kentang+udang+garam+gula(biarkan hingga air udang agak kering)
  • Sblm ditutup api...taburkan daun sup.



Bab nk letak inti pd roti...

  • Pukul 2 biji telur
  • Masukkan inti kenyang ke dlm telur
  • Tuang sedikit campuran telur ke atas kuali yg telah dilengser sedikit minyak.
  • Letakkan roti roll yang telah dibelah dua di atas telur.
  • Angkat apabila telur telah melekat elok pada roti dan masak
  • Boleh la dihidangkan bersama...hirisan timun/tomato + mayonis.

Tak rugi mencuba..mana tau..mungkin kena dengan selera sendiri.